Studiereis naar Andalusië in 2016

Andalusië is een autonome regio in Spanje wat een rijke geschiedenis kent uit de tijd van de Moren, Vlak voor de ontdekking van Amerika door Columbus, was Zuid Spanje namelijk ruim 800 jaar een Islamitisch rijk. Deze geschiedenis heeft een grote weerslag op de huidige samenleving, de cultuur en het culturele erfgoed.

 Maar gebieden worden binnen het vak aardrijkskunde niet ingedeeld op basis van één kenmerk. Ook landschap, landbouw, handel, migratie en ruimtelijke inrichting vormen een gebied.

Vanuit verschillende invalshoeken gaan we op ontdekkingstocht door de gebieden rond Granada, Malaga en Almeria. Een bezoek aan het immense tuinbouwgebied rond Almeria, wat gelegen is in het meest droge gebied van Europa geeft aanleiding om je af te vragen hoe het zit met waterschaarste. Maar ook hoe deze tuinbouw kan concurreren tegen bijvoorbeeld de Nederlandse tuinbouw. Wat heeft migratie hiermee te maken en globalisering in de landbouw? In diezelfde woestijn zijn ook filmstudio’s gelegen, waar jarenlang de meeste beroemde spaghettiwesterns werden gemaakt. Waarom daar? Waarom worden er tegenwoordig nauwelijks meer films opgenomen? En waarom is het eigenlijk zo droog?

Verder trekken we door het berggebied van de Alpujarras, een geïsoleerd gelegen gebied wat ooit het centrum vormde van het Moorse rijk. Wat zijn bestaanswijzen in dit soort geïsoleerde gebieden?

Tot slot bezoeken we ook Granada en de beroemde paleizen van het Alhambra.

Deze reis wordt aangeboden aan alle 4HAVO en 4VWO leerlingen die het vak aardrijkskunde in hun pakket hebben. Leerlingen die geen aardrijkskunde in hun pakket hebben mogen zich inschrijven, maar onder deze leerlingen zal geloot worden.
 

 ANDALUSIE.pdf
 


 

 

 Inloggen


Portaal:
Loginnaam:
Wachtwoord:
 
X