Begeleiding en ondersteuning

Het Maaswaal College wil een veilige en behulpzame school zijn voor alle leerlingen en medewerkers. Naast de reguliere begeleiding door docenten en mentoren is er voor leerlingen aanvullende begeleiding beschikbaar als dat nodig is. Hiervoor hebben wij verschillende mensen in dienst: een ondersteuningscoördinator, een orthopedagoog, gespecialiseerde docenten voor onder andere faalangstreductie en sociale vaardigheidstraining en een decaan. Wanneer het nodig is, schakelen zij ook ondersteuning van buitenaf in. Daarnaast bieden we per locatie we het volgende aan:

Maaswaal plan-agenda

Alle eerste- en tweedejaars en 3NeXT-klassen ontvangen een papieren plan-agenda met reflectie-pagina’s. Op deze wijze leren leerlingen, onder begeleiding van hun mentorcoach, planvaardigheden ontwikkelen, de juiste keuzes maken en hierop reflecteren. De plan-agenda werkt overzichtelijk en biedt een helder overzicht per week en doel. Op de Oosterweg werken we schoolbreed met leerplannen. Leerlingen schrijven met hun ouders en hun mentorcoach een plan met daarin ontwikkeldoelen en actiepunten. Dit plan wordt meerdere keren per jaar geëvalueerd en bijgesteld. Voor een filmpje over de werking van de plan-agenda, kijk hier:

 

 

Studiebegeleiding Veenseweg

Soms heb je als leerling net wat meer begeleiding nodig om te kunnen leren. Onze school werkt actief samen enkele onderwijspartners en (oud)-leerlingen. Zij helpen met diverse schoolvakken (Stichting TopTutors) of begeleiden je met het maken van huiswerk (Lyceo).

Intensieve studiebegeleiding van Lyceo
Vind je het thuis lastig om zelfstandig aan de slag te gaan en ben je op zoek naar een rustige plek waar jij geconcentreerd je huiswerk kan maken? Of heb je moeite met je huiswerk goed te plannen? Studiebegeleiding van Lyceo kan je hierbij helpen, gewoon bij ons op school! Studiebegeleiding van Lyceo ondersteunt je door middel van persoonlijke begeleiding met het verbeteren van jouw studievaardigheden!

Bijles
Kan jij een extra steuntje in de rug gebruiken bij dat ene lastige vak? Lyceo biedt één-op-één bijles aan op jouw school voor het vak waar jij net iets meer moeite mee hebt! Een ervaren persoonlijke begeleider van Lyceo gaat met jou aan de slag om achterstanden in te halen. Helemaal in jouw tempo! Voordat je het weet, ben je weer helemaal bij met de rest van de klas en haal je hogere cijfers voor het vak waarvoor je bijles volgt.

Meer informatie?
Voor meer informatie over huiswerkbegeleiding en bijles bekijk onze vestiging of neem contact op met Jillian Suderee. E-mail:  jillian.suderee@lyceo.nl 06-83705971

Op Lyceo.nl vindt u uiteraard ook meer informatie over de diensten van Lyceo

Bijles van TopTutors

Stichting TopTutors biedt betaalbare, vakinhoudelijke bijlessen aan. Deze individuele bijlessen kunnen plaatsvinden op school of bij de leerling thuis. De lessen worden veelal gegeven door oud-leerlingen van het Maaswaal College. Zij zijn bekend met de lesstof, methoden en docenten. Een bijles kost 17,50 euro per klokuur en eenmalig per schooljaar 15,00 euro aan inschrijfkosten. Stichting TopTutors werkt niet met abonnementsvormen of pakketten: iedere leerling heeft namelijk zijn of haar eigen bijlesbehoefte.

Meer informatie nodig? Stuur dan een e-mail naar Managing Tutor Yara Omes of kijk op www.toptutors.nl/maaswaal-college/.

Studiebegeleiding Oosterweg

Leerlingen met een ondersteunings- of begeleidingsvraag komen in een kleinere ondersteuningsklas. Het aanbod van een vast, zevende uur op dinsdag voorziet in de vraag naar huiswerkbegeleiding. Meer informatie hierover en andere belangrijke regels en regelingen, bijvoorbeeld de toelatingscriteria en het pestprotocol, staan op de pagina Regels en Regelingen.
 

Door deze geïntegreerde leerlingbegeleiding wil het Maaswaal College een zo groot mogelijk deel van de Wijchense schoolgaande jeugd kunnen begeleiden naar een diploma. Meer informatie over de leerlingbegeleiding vind je in onze schoolgids.

Meer weten over de rol van de decanen op het Maaswaal College? Bekijk de pagina Decanaat!


Mentoraat

Als leerling heb je vooral contact met de mentor; dat geldt ook voor je ouders. De mentor gaat er samen met de leerlingen voor zorgen dat iedereen een goede start kan maken in het nieuwe jaar, dat leerlingen elkaar respecteren en helpen en dat ze alles leren om het leren ook echt voor elkaar te krijgen. Dat betekent langzamerhand steeds beter worden in het organiseren en plannen van het werk voor school, kunnen beginnen en doorzetten, leren durven en om hulp vragen, omgaan met tegenslagen en naar jezelf kijken:

  • Wat kan ik al?
  • Wat wordt mijn volgende stap (leerdoel)?
  • Hoe kan ik daar komen?
  • Wat kan ik zelf, wie kan mij daarbij helpen?

 

Passend Onderwijs

Volgens de wet Passend Onderwijs vallen leerlingen die bij ons zijn aangemeld onder onze zorgplicht. Samen met jou, je ouders en de school waar je vandaan komt, bekijken we welke ondersteuning er nodig is om jou goed te laten leren. Vervolgens bekijken we samen of de mogelijkheden uit het ondersteuningsplan van de school voldoende zijn. We hebben beperkt de mogelijkheid om een begeleider passend onderwijs van het samenwerkingsverband in te zetten om je eventueel extra te ondersteunen. Soms kunnen we later nog een arrangement (extra geld) aanvragen bij het samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen en omstreken. Wanneer dit alles toch niet voldoende is om jou goed te laten leren, dan zoeken we, in overleg met het samenwerkingsverband, naar een passende onderwijsplek. Zo zorgen we er samen met anderen voor dat je uiteindelijk een passende plek krijgt.

Meer informatie over vormen van begeleiding en het zorgteam staat in de schoolgids Veenseweg en Oosterweg.

 

Schoolondersteuningsplan (SOP)

Meer specifieke informatie over de leerlingenzorg vindt u in het schoolondersteuningsplan, kortweg SOP genoemd. Het schoolondersteuningsplan is hier beschikbaar voor zowel locatie Oosterweg als voor locatie Veenseweg.

Oosterweg 

Het ondersteuningsteam van de Oosterweg bestaat uit: 

  • Sieglinde Jacobs (ondersteuningscoördinator)
  • Linda van den Broek (orthopedagoog)
  • Ilse van der Heijden (orthopedagoog) 
  • Cleo Janssen (orthopedagoog)

Veenseweg 

Het ondersteuningsteam van de Veenseweg bestaat uit: