Facebook Instagram YouTube
Login

Ziekmelden

Terug

Ziekmelden
Als een leerling ziek is, moeten diens ouder(s)/verzorger(s) de leerling ziekmelden. Ziekmelden gebeurt telefonisch, bij de locatie, tussen 8:00-9:00 uur. Krijgt u bij het bellen de voicemail? Spreek dan de naam in van uw kind(eren) en de reden van afwezigheid. Wilt u graag iemand spreken? Laat dan ook uw eigen gegevens achter, dan bellen wij u terug.

Telefoon locatie vmbo basis-kader-mavo: (024) 648 72 72

Telefoon locatie havo-atheneum-gymnasium: (024) 648 71 20

Wanneer een leerling ziek wordt tijdens de schooldag, overleggen we met de leerling en ouder(s)/verzorgers(s) over de acties. Hoe dit precies verloopt, verschilt per locatie:

Locatie havo-atheneum-gymnasium:
De leerling meldt zich bij de verzuimcoördinator (en als die afwezig is bij de receptie). Die bekijkt of de leerling inderdaad naar huis kan en zet de afwezigheid in het administratiesysteem. Pas dan mag de leerling naar huis. Als dat nodig is, overlegt de verzuimcoördinator met een afdelingsleider. Wij vragen de ouder(s)/verzorger(s) om naar school te bellen zodra de leerling veilig thuis is.

Locatie vmbo basis-kader-mavo:
De leerling meldt zich bij de absentiecoördinator. In de eerste twee leerjaren overlegt de absentiecoördinator telefonisch met de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling of deze naar huis mag, voordat de leerling mag gaan.

Wanneer een leerling na het weekend nog steeds ziek is, verzoeken wij de ouder(s)/verzorger(s) om de leerling opnieuw ziek te melden. Bij langdurige afwezigheid wegens ziekte bekijken we, in overleg met de jeugdarts, samen met de ouder(s)/verzorger(s) en de leerling hoe we het onderwijs op een andere manier kunnen voortzetten.

Beter melden
Is de leerling weer beter? Dan kunnen ouder(s)/verzorger(s) hun kind beter melden via het ouderportaal. Doe dit voor de eerste les waarin de leerling weer aanwezig is. Leerlingen van achttien jaar en ouder regelen dit zelf in hun leerlingportaal.

Verlof en verzuim
Op het Maaswaal College doen we ons uiterste best om bijvoorbeeld voortijdig schoolverlaten en andere problematiek te signaleren. Hoe we dit doen, lees je in ons verzuimbeleid

Te laat komen
We verwachten dat iedere leerling op tijd komt voor de les en alles bij zich heeft. Komt een leerling binnen nadat de docent met de les is begonnen, moet de leerling een ‘te laat-briefje' ophalen. Heeft de leerling geen goede reden, dan meldt deze leerling zich de volgende ochtend een halfuur voor aanvang van het eerste lesuur. Komt een leerling herhaaldelijk te laat, dan volgen in overleg met de verzuimcoördinator andere maatregelen.

Verlof
Voor een afspraak onder schooltijd bij een huisarts, specialist of tandarts, vragen ouder(s)/verzorger(s) verlof aan via het ouderportaal. Wij vragen hen om dit, waar mogelijk, twee werkdagen van tevoren maar uiterlijk 24 uur van tevoren te doen.

Verlofaanvragen voor bijvoorbeeld jubilea, huwelijk of andere bijzondere omstandigheden leggen we eerst voor aan de afdelingsleider van de jaarlaag van de leerling. Ook deze aanvragen gaan via het ouderportaal. De verzuimcoördinator zet het verzoek door naar de betrokken afdelingsleider(s).

Verlof voor rijvaardigheidsbewijzen kennen we alleen toe voor het examenuur en de reistijd naar de CBR-locatie.

Er gelden strenge regels voor verlof wegens bijzondere omstandigheden. Voor extra vakantie mogen we volgens de Leerplichtwet alleen in zeer uitzonderlijke gevallen verlof verlenen. In alle gevallen vragen we ouder(s)/verzorger(s) om minimaal acht weken van tevoren toestemming te vragen.

Op grond van artikel 13 van de Leerplichtwet doet u alleen een beroep op vrijstelling van school wegens religieuze verplichtingen, wanneer u dit uiterlijk twee dagen voor de datum van vrijstelling aan de afdelingsleider meldt. Wanneer wij de aanvragen op tijd ontvangen voorkomen wij dat we de leerling ten onrechte als ongeoorloofd registreren. Daarnaast kunnen wij eventuele afwezigheid zonder geldige reden signaleren en hierover contact opnemen.

Verzuim/absentie
We registreren digitaal dat een leerling te laat komt of verzuimt/absent is. Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen tot 18 jaar zien de absentie terug in het ouderportaal. De absentiecoördinator heeft regelmatig contact met de leerling, mentoren, afdelingsleiders en (eventueel via de ondersteuningscoördinator) met de leerplichtambtenaar. Bij te veel ongeoorloofd verzuim/absentie roept de leerplichtambtenaar leerling en ouders op. Langdurig ongeoorloofd verzuim/absentie kan leiden tot strafrechtelijke maatregelen. Ons absentie-/verzuimbeleid is mede gebaseerd op het Regionaal verzuimprotocol.