Facebook Instagram YouTube
Login

Ondersteuning & begeleiding

Terug

De leerlingbegeleiding op het Maaswaal College is erop gericht dat alle leerlingen een veilige omgeving ervaren: een voorwaarde voor leren, presteren en een positieve persoonlijkheidsontwikkeling. Leerlingen voelen zich veilig en gewaardeerd als er aandacht en ruimte is voor de hulp die ze nodig hebben.

  • Op het gebied van leren en persoonlijke ontwikkeling krijgt de leerlingbegeleiding van de mentor, vakdocent, leerlingcoördinator, afdelingsleider en decaan.
  • Leerlingen met een meer specifieke ondersteuningsbehoefte melden wij aan bij het intern ondersteuningsteam. Leden van dat team bekijken welke vorm van interne/externe begeleiding er nodig is. Leerlingen met leerachterstanden en ondersteuningsbehoeften die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen we in een ondersteuningsklas plaatsen. Deze klassen zijn meestal kleiner.
  • Het ondersteuningsteam zorgt voor doorverwijzing naar passende ondersteuning.

Vakdocent(en)  

  • Vakdocenten zijn verantwoordelijk voor de lesstof, de manier waarop die wordt aangeboden, de werkwijze in de klas en de toetsing. Ze werken daarbij nauw met elkaar samen. Het doel is de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het eindexamen en daarmee op een vervolgopleiding.  
  • Vakdocenten ondersteunen de leerling bij het actief en zelfstandig leren, geven (extra) uitleg van de leerstof en begeleiden het leerproces.  
  • Vakdocenten informeren de mentoren over de voortgang van de leerlingen. Tijdens ouderavonden kunnen ouders met mentoren overleggen. We nodigen leerlingen van harte uit met hun ouder(s)/verzorger(s) mee te komen.  

Ouder(s)/verzorger(s) nemen per e-mail contact op met iedere vakdocent over zaken die betrekking hebben op de inhoud van het vak. Een actueel overzicht van de e-mailadressen is terug te vinden op het ouderportaal.

Mentor   
De mentor richt zich op de studievoortgang en het welbevinden van de leerling en zorgt voor een goede sfeer in de klas. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s). Gedurende het schooljaar vinden er diverse gesprekken plaats, zoals een startgesprek, een voortgangsgesprek en een prognosegesprek.

In specifieke mentorlessen is extra aandacht voor thema’s als groepsdynamiek, omgaan met elkaar, de schoolleefregels, studievaardigheden en ICT-vaardigheden. Daarnaast focussen we systematisch op de eigen plaats en rol in groepen en in de samenleving. Ook coachen mentoren leerlingen aan de hand van leerdoelen tijdens individuele en/of groepsgesprekken. De mentor begeleidt de leerlingen op het gebied van studie en beroep tijdens de LOB-lessen (loopbaanoriëntatie). Daarin krijgen leerlingen inzicht in hun kwaliteiten en interesses en leren ze die te koppelen aan een leerweg, een profiel of soms ook al een beroep.

Als dat nodig is, verwijst de mentor door naar de afdelingsleider of ondersteuningscoördinator om een passende vorm van ondersteuning in te zetten. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen contact opnemen met de mentor als zij informatie willen ontvangen of uitwisselen over bijvoorbeeld:

  • prestaties en de voortgang van de leerling
  • functioneren van de leerling in de klas, op school, thuis of elders
  • gezondheid van de leerling
  • welbevinden van de leerling
  • ondersteuning op school
  • vervolgopleiding

Naast de mentor spelen de orthopedagogen, begeleiders passend onderwijs, onderwijsassistenten, gedragsspecialisten, absentie- en leerlingcoördinatoren en de ondersteuningscoördinator een rol in de leerlingbegeleiding.

Afdelingsleider
Mentoren en vakdocenten vormen een kernteam: onder leiding van een afdelingsleider zijn zij in eerste instantie verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding in een afdeling. Samen met de locatiedirecteur zijn zij verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan.

Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, stellen we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. De afdelingsleider is direct verantwoordelijk voor leerlingen met een goedgekeurd OPP.

Leerlingcoördinator
De leerlingcoördinator is na de mentor eerste aanspreekpunt voor alle vragen van leerlingen en/of ouder(s)/verzorger(s). Denk aan bijzondere verlofaanvragen, gesprekken over (grensoverschrijdend) gedrag of het opleggen van sancties. In overleg met ondersteuningsteam kan de leerlingcoördinator de juiste acties uitzetten. De leerlingcoördinator is lid van het Intern Ondersteuningteam (IOT).
  • Mw. Wieke van der Steen, vmbo basis-kader onderbouw (1-2) 
  • Mw. Noëlle van de Water, vmbo mavo onderbouw (1-2) 
  • Mw. Karin Broers, vmbo basis-kader bovenbouw (3-4) 
  • Mw. Sharon Adema, vmbo mavo bovenbouw (3-4) 
  • Mw. Milou Vermeulen, bovenbouw havo-atheneum-gymnasium
  • Mw. Maartje Bary, onderbouw havo-atheneum-gymnasium