Ondersteuning
Het Maaswaal College biedt gerichte ondersteuning om elke leerling een gelijke kans te geven op een veilige en passende schoolloopbaan. De begeleiding vindt zo nabij mogelijk plaats, met nadruk op coachend mentoraat en versterkte begeleiding door vakdocenten. Dit heet basisondersteuning.
Soms heeft een leerling tijdelijk meer hulp nodig dan de basisondersteuning biedt. We noemen dit lichte ondersteuning. Binnen de lichte ondersteuning krijgt de leerling tijdelijk begeleiding, maar volgt de leerling nog steeds het reguliere schoolprogramma. Als de ondersteuningsbehoefte verder gaat, bieden wij intensieve ondersteuning, met maatwerk.
Als een leerling niet meer op de school kan blijven, zoeken wij samen met ouders en een consulent naar een passende onderwijsplek, en begeleiden wij de overstap.
Het ondersteuningsaanbod van het Maaswaal College sluit aan op het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. (2022-2026).
Basisondersteuning
Vakdocenten en mentoren, ondersteund door leerlingcoördinatoren en het ondersteuningsteam, zorgen voor een didactisch sterk en veilig leerklimaat. Ze bieden gerichte ondersteuning aan leerlingen op het gebied van lesstof, executieve functies, en specifieke leer-, gedrag- en sociaal-emotionele behoeften.
Periodieke leerlingbesprekingen helpen om de juiste begeleiding te bieden. Mentoren voeren voortgangsgesprekken met leerlingen en ouder(s)/verzorger(s), en analyseren samen met leerlingcoördinatoren welke ondersteuning nodig is voor de klas en individuele leerlingen.
Vakdocenten en mentoren ontwikkelen hun vaardigheden via scholingen, en ontvangen begeleiding van leerlingcoördinatoren en het ondersteuningsteam. Andere functionarissen, zoals de absentiecoördinator, decaan, jeugdverpleegkundige en jongerenwerkers, spelen ook een rol in de begeleiding van leerlingen. De school biedt faciliteiten voor leerlingen met medische beperkingen, zoals rolstoeltoegankelijke ruimtes en opgeleide BHV'ers. Er zijn verschillende werkplekken waar leerlingen met overleg of in rust werken.
Binnen het flexaanbod zijn er een aantal mogelijkheden om op vakniveau (vakflexlessen), executieve functies (flexlessen EF), sociaal emotioneel (flexlessen sociaal emotioneel met o.a. yoga) te kiezen voor gerichte lessen. De mentor begeleidt de leerling in het maken van de passende keuze.
Ook bieden wij, binnen de lessen, een aantal trainingen aan zoals faalangst reductietraining (FRT), sociale vaardigheidstraining (SOVA), rots- en watertraining en Op Volle Kracht. De mentor meldt, in overleg met leerling en ouder(s)/verzorger(s), een leerling aan voor deze trainingen.
Lichte ondersteuning
Voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben, biedt het Maaswaal College verschillende mogelijkheden aan. Leerlingen kiezen, in overleg met hun mentor en hun ouder(s)/verzorger(s), voor bijvoorbeeld flexlessen op vakniveau, executieve functies, of sociaal-emotionele ontwikkeling.
Daarnaast krijgen leerlingen met specifieke behoeften, zoals dyslexie of dyscalculie, extra faciliteiten, zoals meer tijd tijdens toetsen of voorleessoftware. Voor leerlingen met medische beperkingen stellen wij een medisch handelingsplan op. Bij (langdurig) verzuim kijkt het schoolteam, samen met ouder(s)/verzorger(s) en de jeugdarts, naar oplossingen. Als dat nodig is, schakelen we de leerplichtambtenaar in.
Op het Maaswaal College is er ook de mogelijkheid tot individuele begeleiding van leerlingen, met ondersteuning van leerlingbegeleiders, begeleiders passend onderwijs (van het samenwerkingsverband) of maatschappelijk werkers (vanuit gemeente Wijchen), altijd in overleg met het ondersteuningsteam.
Intensieve ondersteuning
Als een leerling meer structurele begeleiding of aanpassingen nodig heeft, betrekken wij actief de orthopedagoog of ondersteuningscoördinator en evalueren we de inzet periodiek. Het ondersteuningsteam bepaalt of een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) nodig is, waarin de ondersteuningsbehoefte en doelen van de leerling worden vastgelegd voor een gerichte begeleiding.
Als een leerling tijdelijk geen onderwijs in de eigen klas kan volgen, kan de leerling in de tijdelijke opvang leerlingen (TOL) terecht, waar wij kortdurend onderwijs met begeleiding bieden. De TOL zetten we, in overleg met het ondersteuningsteam, in. Tijdens deze periode werken we aan een terugkeer naar het reguliere onderwijs of zoeken we naar een andere passende onderwijsvorm.
Orthopedagoog
De orthopedagoog adviseert het docententeam en de schoolleiding met betrekking tot leer- en gedragsproblemen. Daarnaast nodigt de orthopedagoog, indien wenselijk, andere schoolfunctionarissen uit via de ondersteuningscoördinator per locatie.
De orthopedagoog:
- weet welke leerproblemen een leerling heeft, vanuit informatie van de basisschool;
- bekijkt welke speciale begeleiding voor die leerling nodig is;
- onderzoekt leerproblemen door signaleringsonderzoeken;
- verwijst een leerling indien nodig door voor extra onderzoek;
- stelt een ondersteuningsplan op als rode draad van deze begeleiding;
- verwijst een leerling indien nodig door naar externe hulpverlenende instanties;
- heeft contact met de ondersteuningscoördinator en indien nodig met het externondersteuningsteam EOT (triage);
- stelt indien nodig een ontwikkelingsperspectief (OPP) op;
- neemt na het informeren van de ouders contact op met een consulent van het samenwerkingsverband voor advies, aanvullende ondersteuning en/of verwijzing naar een
andere onderwijslocatie.
Extern ondersteuningsteam
Het extern ondersteuningsteam vergadert tweewekelijks en bespreekt dan de situatie van leerlingen met een complexe problematiek en opvallend verzuim. Deze bespreking noemen wij de triage. De volgende personen zijn aanwezig tijdens triagebesprekingen:
- Ondersteuningscoördinator
- Orthopedagoog
- Jeugdarts
- Ambtenaar leerplichtzaken van de gemeente
- Maatschappelijk werker
Passende onderwijsplek
Het Maaswaal College probeert voor alle leerlingen een plek te bieden. Dit is echter niet altijd mogelijk. Is plaatsing niet mogelijk dan zoekt de ondersteuningscoördinator of orthopedagoog met leerling en ouder(s)/verzorger(s) naar een passende onderwijsplek.
Voorwaarden voor plaatsing op het Maaswaal College:
- Wij hebben plaats.
- De leerling heeft een niveau-advies dat passend is bij ons aanbod.
- De leerling verricht algemene dagelijkse handelingen zelfstandig.
- De leerling is in staat onderwijs te volgen in een reguliere klas van 30 leerlingen.
- De leerling heeft een ondersteuningsbehoefte, waaraan de school kan voldoen*
* Het ondersteuningsteam doet na aanmelding onderzoek naar deze behoefte en is hierover transparant naar leerling en ouders.
Tussentijds overplaatsen
Als een leerling op het Maaswaal College geen onderwijsperspectief meer heeft, omdat we de benodigde ondersteuning niet meer kunnen bieden, zoeken wij samen met de leerling en ouder(s)/verzorger(s) naar een passend alternatief. Vaak schakelen wij een consulent van het samenwerkingsverband in om te helpen bij het vinden van een geschikte onderwijsplek. Het Maaswaal College ondersteunt de aanmelding en overstap naar een andere school, zoals een reguliere school met specialisaties of een school voor speciaal onderwijs. Voor sommige onderwijsvormen is een arrangement bij het samenwerkingsverband nodig, en voor toegang tot speciaal onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) vereist. Het Maaswaal College vraagt deze verklaring aan voor de leerling.
Inbreng leerlingen en ouders
Het Maaswaal College vindt het belangrijk dat leerlingen en ouders inspraak hebben in de begeleiding en weten welke begeleiding we bieden. Begeleiding zetten we altijd in overleg in.
De orthopedagogen/psycholoog op de locatie vmbo basis-kader-mavo zijn:
Mw. Linda van den Broek
E-mail: l.broek@maaswaalcollege.nl
Mw. Katja Broecks
E-mail: K.broecks@maaswaalcollege.nl
Mw. Kaily Bongers
E-mail: k.bongers@maaswaalcollege.nl
De orthopedagogen/psycholoog op de locatie havo-atheneum-gymnasium:
Dhr. Mark-Jan Verbruggen
E-mail: m.verbruggen@maaswaalcollege.nl
Mw. Kaily Bongers
E-mail: k.bongers@maaswaalcollege.nl
Ondersteuning voor leerlingen met leerachterstanden en ondersteuningsbehoeften
In alle leerwegen biedt het Maaswaal College extra begeleiding aan leerlingen die in staat zijn een diploma te behalen, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld vanwege leerachterstanden, leerproblemen of andere problemen die de ontwikkeling en voortgang in de weg staan.
- Een leerling met leerachterstanden en extra ondersteuningsbehoeften kan in aanmerking komen voor een kleinere klas. Dit maakt meer en intensievere hulp binnen de lessen mogelijk.
- Er bestaan in de onderbouw op locatie vmbo basis-kader-mavo drie ondersteuningsgroepen:
- Een groep voor leerlingen met een duidelijk perspectief op vmbo-basis.
- Een groep voor leerlingen op kader- /basisniveau.
- Een groep voor leerlingen op vmbo-mavo/kader-niveau.
Kortdurende ondersteuning door de orthopedagogen en gedragsspecialisten blijft ook in de bovenbouw mogelijk en de begeleiding richt zich op het zelfstandig kunnen functioneren op onze school en op de vervolgopleiding.
Plaatsing van leerlingen met leerachterstanden en ondersteuningsbehoeften
Aan de hand van het advies van de basisschool en in het gesprek met de groep 8-leerkracht van de basisschool, wordt bekijken wij welke ondersteuningsbehoefte een leerling heeft. De toelatingscommissie van het Maaswaal College bepaalt op basis van alle informatie in welke klas een leerling het beste tot zijn recht komt.
Leerlingen met een basisadvies of kader/basisadvies komen automatisch in een kleinere klas. Voor de leerlingen met een kader-, mavo/kader- of mavoadvies hanteert de toelatingscommissie de volgende richtlijnen voor plaatsing in een kleine ondersteuningsklas:
1. Er is sprake van leerachterstanden groter dan 25% op minimaal één van de volgende gebieden:
- Begrijpend lezen
- Rekenen
2. Naast de leerachterstanden is er sprake van een ondersteuningsvraag op minimaal één van de volgende gebieden:
- Sociaal-emotioneel
- Taak-werkhouding
- Gedrag