Onderbouw (leerjaar 1-2-3)
Het basisschooladvies is leidend bij plaatsing van de leerling in een brugklas. We bespreken alle aangemelde leerlingen met de leerkracht van groep 8.
havo/mavo
In de havo/mavo-brugklassen zitten leerlingen met een basisschooladvies mavo/havo of havo. Zij werken gedurende twee jaar aan de hand van leerdoelen en volgen hun vakken op mavo- of havoniveau. Vanaf leerjaar drie vervolgen de leerlingen een opleiding op mavo- (op onze locatie vmbo-basis-kader-mavo) of havoniveau.
havo/vwo
In de havo/vwo-brugklassen zitten leerlingen met een basisschooladvies havo, havo/vwo of vwo. Zij werken gedurende twee jaar aan de hand van leerdoelen en volgen ieder vak op havo- of op vwo- niveau. In deze brugklassen is er optioneel een flexles Kennismaking Klassieke Taal en Cultuur. Vanaf leerjaar drie vervolgen zij een opleiding op havo- of op vwo-niveau.
vwo
In de vwo-brugklassen zitten leerlingen met een basisschooladvies vwo. Zij werken gedurende twee jaar aan de hand van leerdoelen en volgen zo veel mogelijk vakken op vwo-niveau. Aan het eind van het eerste leerjaar kiezen de vwo-leerlingen voor atheneum of gymnasium.
Er is aandacht voor vaardighedenonderwijs (projecttijd) waarbij plannen, onderzoeken, organiseren, samenwerken en presenteren centraal staat. Voor de havo-klassen noemen we dit ‘Bouwen aan mijzelf’ (BAM!) en voor de vwo-klassen staat vaardighedenonderwijs in het teken van Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON). Leerlingen leren daarbij wat wetenschap en onderzoek inhouden en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn.
gymnasium
Leerlingen met een vwo-advies die graag meer willen weten over de grondslagen van onze beschaving, kunnen kiezen voor het gymnasium. Leerlingen in het eerste leerjaar van het
vwo maken kennis met de vakken Latijn, Grieks en Klassieke Culturele Vorming (KCV). Onderwijs in de Klassieke Talen en Cultuur biedt een rijke basis voor allerlei universitaire studies (geschiedenis, talen, rechten, geneeskunde, cultuureducatie) en HBO-opleidingen (kunstacademie, museologie, theaterschool, journalistiek).
Vaardighedenonderwijs
In de onderbouw hebben we volop aandacht voor vaardighedenonderwijs (projecttijd) waarbij plannen, onderzoeken, organiseren, samenwerken en presenteren centraal staat. Voor de havo-klassen noemen we dit ‘Bouwen aan mijzelf’ (BAM!). In de vwo-klassen heet ons vaardighedenonderwijs Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON). Leerlingen leren daarbij wat wetenschap en onderzoek inhouden en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn.
Bovenbouw (leerjaar 4-5-6)
In de bovenbouw havo en vwo kiezen leerlingen één van de vier profielen:
- Cultuur en Maatschappij
- Economie en Maatschappij
- Natuur en Gezondheid
- Natuur en Techniek
Door bepaalde keuzevakken of extra vakken te kiezen, kan een leerling een diploma halen in meerdere profielen. In de bovenbouw, of ‘Tweede Fase’, doen we een steeds groter beroep op de zelfstandigheid van leerlingen.
havo 4-5
Leerlingen werken wekelijks aan vakoverstijgende projecten. Leerlingen van 4 en 5 havo krijgen onderwijs op maat, gericht op de profielen. Leerlingen werken in de voorexamenklassen aan de ontwikkeling van hun onderzoeks- en presentatievaardigheden. Het vaardighedenonderwijs in de bovenbouw havo krijgt onder andere vorm in de uren BAM (Bouwen aan Mijzelf). Het eindresultaat daarvan is het profielwerkstuk, dat leerlingen afsluiten in het examenjaar. De vijfjarige havo-opleiding bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo).
Havo-P
Havo-P is een examenvak voor alle bovenbouw havoleerlingen. De leerling leert niet alleen vanuit boeken maar gaat ook aan de slag met praktijkgerichte opdrachten die aansluiten bij de veranderende maatschappij. Doel is om leerlingen beter voor te bereiden op zowel het vervolgonderwijs als de arbeidsmarkt. De klassen 4 en 5 havo met Havo-P in het pakket werken aan realistische vraagstukken die tot stand komen in samenwerkingen met instellingen en ondernemingen uit Wijchen en omgeving. Deze vraagstukken variëren van technische projecten tot creatieve ontwerpen of sociaal-maatschappelijke opdrachten. Zoals: Ontwerp een duurzame oplossing voor een lokaal probleem of organiseer een bijeenkomst
vwo 4-5-6
Leerlingen werken, ook op het vwo, wekelijks aan vakoverstijgende projecten. Leerlingen van 4, 5 en 6 vwo krijgen onderwijs op maat, gericht op de profielen. Het eindresultaat daarvan is het profielwerkstuk, dat leerlingen afsluiten in het examenjaar. In 5 vwo vullen we dit aan met een module ‘Wetenschapsfilosofie’. In de bovenbouw is het vaardighedenonderwijs op het vwo opgezet volgens de leerlijn van WON en ligt het accent meer op de wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Daarnaast bieden we in 5 vwo het vak ‘Big History’ aan. De meeste vwo’ers gaan naar het wetenschappelijk onderwijs: studeren aan een universiteit.